Przeprowadzka do nowego miejsca zamieszkania wymaga spakowania całego naszego mienia, nie tylko rzeczy z pokojów, ale i z kuchni, co wbrew pozorom nie jest takim prostym zadaniem. Właściwa organizacja przeprowadzki kuchni pozwala nie tylko uniknąć chaosu, lecz przede wszystkim zniszczenia delikatnych rzeczy, w tym szkła, porcelany i naczyń kuchennych.
Dlaczego przeprowadzka kuchni jest tak trudna?
Powiedzmy sobie szczerze, że kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu czy mieszkaniu. To tu przygotowujemy posiłki i jemy je z całą rodziną lub przyjaciółmi, można więc zaryzykować stwierdzenie, że staje się pewnego rodzaju centralnym punktem.
Niestety, kuchnia to jednocześnie pomieszczenie, w którym przez lata gromadzimy najwięcej rzeczy. Mówimy tu nie tylko o meblach kuchennych czy sprzęcie AGD, lecz przede wszystkim mnóstwie drobnych przedmiotów, naczyń, garnków, patelni, szkła i porcelany.
Je wszystkie trzeba będzie najpierw przygotować, sprawdzić, a potem zapakować i zabezpieczyć w taki sposób, aby nie uległy uszkodzeniu lub zniszczeniu w czasie transportu.
Co w zakresie pakowania kuchni zapewnia firma przeprowadzkowa?
Samodzielne zorganizowanie przeprowadzki do innego miasta czy innej dzielnicy tego, w którym mieszkamy, nie zawsze jest dobrym pomysłem. Lepiej powierzyć to zadanie ekspertom, którzy chętnie pomogą zaplanować zmianę miejsca zamieszkania, łącznie z przeniesieniem całego wyposażenia kuchennego, sporządzą także wycenę kosztów przeprowadzki.
Ich pomoc polega także na pakowaniu przy przeprowadzce, a cały ten proces powinien przebiegać w kilku kolejnych krokach pozwalających uniknąć stresu i zbędnego bałaganu:
Krok 1 – organizacja przeprowadzki kuchni
Absolutna podstawa, której nie wolno pominąć i to również najlepiej zrobić z profesjonalną firmą przeprowadzkową. Proces przygotowania i planowania zawsze powinny poprzedzić gruntowne porządki w kuchni i nie wolno pominąć absolutnie niczego.
Należy przede wszystkim zacząć od dokładnego umycia wszystkich mebli i sprzętu kuchennego AGD, usuwając z nich brud i tłuszcz mogący utrudniać pakowanie, odpowiednie zabezpieczenie i przenoszenie tych ciężkich przedmiotów do nowego domu.
Krok 2 – przygotowanie listy rzeczy do przewiezienia
Jeśli tego nie zrobimy, to nasza przeprowadzka szybko przerodzi się w wielki bałagan, który może nam być trudno opanować. Dlatego należy usiąść z całą rodziną w kuchni i sporządzić dokładny spis tego, co mamy w tym pomieszczeniu, a następnie wykreślać te rzeczy, których nie chcemy zabierać do nowego miejsca zamieszkania.
Jest to więc doskonała okazja, aby pozbyć się zbędnych rzeczy z kuchni, a te już niechciane firma, z której pomocy skorzystamy, wywiezie do utylizacji.
Krok 3 – zgromadzenie kartonów do przeprowadzki, taśm klejących i innych materiałów

Kolejnym krokiem, w którym również warto skorzystać z pomocy fachowców, jest przygotowanie odpowiednich materiałów do pakowania pozwalających wygodnie spakować nasze kuchenne mienie. Do pakowania różnych przedmiotów przyda się ich naprawdę sporo i możemy je podzielić na kilka zasadniczych grup:
Kartony i pudełka
Obowiązkowo w różnych rozmiarach, niezbędne przede wszystkim do pakowania delikatnych przedmiotów, np. szklanych czy porcelanowych. Do nich również włożymy wszystkie naczynia kuchenne, kieliszki, kubki, szklanki czy talerze, oraz zawartość kuchennych szuflad.
Większe pudła przydadzą się do zapakowania garnków, patelni i posiadanych kompletów sztućców, należy jednocześnie upewnić się, czy będą właściwie zabezpieczone przed przypadkowym otwarciem.
Materiały zabezpieczające
Niezbędne przykładowo do wypełnienia pustych przestrzeni w kartonach pomiędzy poszczególnymi przedmiotami, co zapobiegnie ich uszkodzeniu lub zniszczeniu. Z materiałów tego typu na pewno się przydadzą:
- folia bąbelkowa, potrzebna do owinięcia układanych w kartonach przedmiotów ze szkła czy porcelany;
- papier pakowy, którym można owinąć różne rzeczy, nadaje się np. do pakowania talerzy, lub użyć go jako praktycznego wypełniacza, nie powinno się jednak używać do tego gazet, które mogą brudzić przedmioty farbą drukarską;
- mocne taśmy klejące, niezbędne do solidnego zaklejenia kartonów i markery, których użyjemy do opisania ich zawartości;
- folia stretch, doskonale nadająca się do owinięcia i zabezpieczenia urządzeń kuchennych, lodówki czy kuchenki, oraz wszystkich mebli.
Krok 4 – bezpieczny transport zapakowanych przedmiotów
Korzystanie z profesjonalnych usług przeprowadzkowych ma jeszcze jedną, niepodważalną zaletę, jaką jest organizacja bezpiecznego przewozu całego mienia. Mebli kuchennych czy sprzętu AGD zdecydowanie nie powinno się przewozić samochodem osobowych, co stwarza olbrzymie ryzyko uszkodzenia, w tym także auta.
Firmy przeprowadzkowe dysponują dużą flotą odpowiednio przystosowanych do tego celu pojazdów. Są to pojemne furgony różnych wielkości, w których bez problemu zmieści się nie tylko wyposażenie kuchni, ale i całego mieszkania.
Wszystkie rzeczy będzie można bezpiecznie umieścić we wnętrzu, bez ryzyka ich obijania się o siebie w trakcie transportu. Furgony są też wyposażone w wygodne windy załadowcze, znacznie ułatwiające pakowanie i rozpakowanie transportowanych rzeczy.
Dlaczego warto korzystać z fachowych usług przeprowadzkowych?
Patrząc na powyższe punkty, od razu widać, że lepiej nie robić przeprowadzki we własnym zakresie, lecz zdać się na pomoc prawdziwych ekspertów z tej branży. Można na nich liczyć na każdym etapie, od planowania, aż po rozpakowywanie rzeczy, w tym również tych z kuchni. Do pozostałych zalet takiej fachowej pomocy można dodatkowo zaliczyć:
- brak konieczności samodzielnego pakowania i przewożenia rzeczy;
- właściwe zabezpieczenie całego wyposażenia z kuchni i innych pomieszczeń;
- zminimalizowane ryzyko uszkodzenia lub zniszczenia przewożonych przedmiotów;
- oszczędność czasu i energii, skoro przeprowadzką zajmą się specjaliści;
- ubezpieczenie całego przewożonego mienia, a firma przeprowadzkowa ma polisę OC dotyczącą wykonywanych usług transportowych.

